Uzman baristalara göre evde en iyi latte nasıl yapılır?Normal kahveyle latte yapabilir miyiz?
8 mins read

Uzman baristalara göre evde en iyi latte nasıl yapılır?Normal kahveyle latte yapabilir miyiz?

Latte, kapuçino ve düz beyaz arasındaki farkın ne olduğunu merak edebilirsiniz. Kısa cevap, latte’nin kapuçinodan daha zayıf, düz beyazdan daha büyük olduğu ve üstünde yaklaşık bir santimetre köpük bulunduğudur.

Latte yapmadan önce birkaç şeyi bilmeniz gerekecek. En önemlisi, espresso yapmayı ve sütü nasıl buharda pişireceğinizi öğrenmek isteyeceksiniz . Bu temel becerileri edindikten sonra latte, düz beyaz ve kapuçino yapımına hazır olacaksınız. Sonraki durak: latte sanatı.

Espressonun nasıl yapılacağına ve sütün nasıl buharda pişirileceğine dair ayrıntılara derinlemesine daldık , bu yüzden bunları burada tekrarlamayacağım. Bunun yerine, uzmanlar ve ben size bir latte’yi latte yapan şeyin tam olarak ne olduğunu ve bunu bir espresso makinesiyle nasıl başarabileceğinizi anlatacağız.

Latteler sütlü kahve içecekleridir. Bunları teneke kutularda ve kartonlarda, ayrıca yerel kahve dükkanınızın menüsünde göreceksiniz. Kahve uzmanı şöyle diyor: ‘Bir latte için tipik oran, yaklaşık 1/3 espressoya 2/3 ısıtılmış süt ve küçük bir tabaka (yaklaşık 1 cm) süt köpüğüdür. Tipik olarak kahvenin zengin lezzetinden hoşlananlar tarafından tercih edilir, ancak sütün yumuşaklığı ve tatlılığıyla kıvamlandırılmasını tercih ederler.

Lattenizi yaparken espressonun en yüksek kalitede olması gerekir. En iyi lezzetleri, ince ince kavrulmuş öğütmeden alırsınız. Kendi kahvenizi öğütebiliyorsanız, içmenin en iyi yolu budur. Ancak en önemli kısım espresso makinenizdir. İster otomatik ister manuel bir espresso makinesi olsun, tasarruf etmek istemezsiniz. Kahvenizin esansiyel yağlarını mümkün olduğunca fazla çıkarmak için bu yüksek kaliteli makinelere ihtiyacınız var.

Halihazırda bir espresso makineniz yoksa aşağıda bazı öneriler var:

Kahve konusunda yeniyseniz ve bunalmak istemiyorsanız, bu bütçe dostu, güzel espresso makinesi ihtiyacınız olan tek şey. Yine de entegre bir öğütücü yok, bu yüzden ayrıca bir tane satın almanız gerekecek.

Bunlardan biriyle çekim yaptığınızda fındık renginde kabarık bir krema görmek istersiniz. Bu, kahve çekirdeklerinizden tüm lezzetli yağları aldığınızı gösterir. Sütünüzün 150-155 dereceye kadar ısıtılması ve ipeksi (ıslak boya dokusu) olacak şekilde mikro köpük oluşturacak şekilde dokulandırılması da aynı derecede önemlidir. Kahve uzmanı Steve Spring, ‘sütün buharlı ve köpüklü olması, ancak haşlanmaması gerektiğini’ söylüyor. Bu standarda göre buharda pişirmek biraz pratik gerektirir. Sütün çok fazla havalandırılması köpüğün çok kalın ve kuru olmasına neden olabilir, bu da latte’den ziyade kapuçino için daha uygundur.

İster buhar çubuğu ister el tipi aletler kullanıyor olun, kullanılacak en iyi sütler tam yağlı süt veya baristaya özel süt ürünü olmayan seçeneklerdir . Çeşitli cihazlarda sütün nasıl buharda pişirileceğini ayrıntılı olarak ele aldık .

Piyasadaki en iyi tek servislik kahve makinelerinden herhangi biriyle latte yapmak kolaydır . Gerçekten yoğun, güçlü kahve demlemek için bir espresso kapsülü (veya eşdeğer bir espresso ayarı) kullanmanız gerekecektir. Daha sonra, sahip olduğunuz süt köpürtme aparatını kullanmanız gerekecek. Bazı tek servislik makinelerde otomatik buhar çubukları bulunurken, diğerleri süt köpürtücülerini ayrı olarak satarlar.Latte ayarını veya tek kat köpüklü süt gösteren simgeyi seçin. Çift katman kapuçinolar içindir. Espresso shot’unuzu demleyin, ardından sütünüzü buharlayın ve bunu hemen espressonuzun üzerine dökün. Eski bir barista ‘köpüğün lattenizin üst kısmında olmasını sağlamak için sütü bardağa hızla dökün, ardından sürahiyi dairesel bir hareketle hareket ettirin’ diyor. Sütün büyük bir kısmı döküldükten sonra sürahiyi yavaşça sallayarak latte sanatı yaratın ve ayrılmış köpüğü üstüne koyun.’

Sütünüzü buharda pişirmenizi ve ardından ara vermeden dökmenizi önermesinin nedeni, sütün ve köpüğün hızla ayrılmasıdır. Kenarda bekletip dökerseniz köpüğün kahvenizin geri kalanına karışmak yerine tek bir büyük parça halinde elde edilmesini sağlar.

Tahmin edebileceğiniz gibi baristaların lattenizi nasıl mükemmelleştirecek birçok ipucu ve püf noktası var. Eski baristas, başlamak için en önemli noktanın iyi ekipman olduğunu söylüyor. ‘Kaliteli bir espresso makinesi ve öğütücünün lattenizin tadı ve kalitesinde önemli bir fark yaratabileceğine’ inanıyor. İyi bir öğütücü size ince ve tutarlı bir şekilde öğütülmüş kahve sunarak kahve çekirdeklerinizden maksimum miktarda lezzet elde etmenize yardımcı olur. Daha sonra iyi bir makine, mükemmel demleme sıcaklıklarına ulaşabilecek ve mükemmel espressolar ve süt buharı için gereken basıncı oluşturabilecektir.

Barista ayrıca lattelerinizle pratik yapmanın ve denemeler yapmanın önemli olduğunu söyledi. Şurupları, baharatları ve alternatif sütleri denemenizi tavsiye ediyor. Ayrıca ‘espressonun süte 1:3 oranına bağlı kalmanın yanı sıra önce alçak bir yükseklikten dökme alıştırması yapın’ diyor. Bu, mükemmel latte lezzet dengesini ve dokusunu elde etmenizi sağlayacaktır.

Her zaman olduğu gibi sütünüzü 155°F’ın üzerinde ısıtmamanız önemlidir, çünkü yanık tadı verecektir ve espressonuzun lezzetini hiçbir şekilde tamamlamayacaktır. Yerel baristanızın normalde elde ettiği espresso lezzetlerini bulmakta zorlanıyorsanız, çekirdeklerinize bakmaya değer. Ucuz kahve çekirdekleri alırsanız, doygun, gurme lezzetlerin tadını da çıkaramayacaksınız.

Normal Kahveyle Latte Yapabilir Miyim?

Normal kahveyle latte yapabilirsiniz ancak demleme tarzınızda bazı ayarlamalar yapmanız gerekecektir. İster French press ister pour-over içiyor olun, normal kahvenizin inanılmaz derecede yoğun bir versiyonunu demlemeniz gerekecek. Kahvenizin yoğun olmasını sağlamak için 1 ila 15 arası kahve/su oranı kullanın veya normal ölçümlerinizi ayarlayın.

Ardından sütün nasıl buharlanacağına (buhar çubuğu veya süt köpürtücü kullanarak) ilişkin talimatlarımızı takip edin ve espresso, süt ve buharlanmış süt için 1:1:1 oranını takip ederek lattenizi hazırlayın.

Latte’de Kahvenin Süte Oranı Nedir?

Mükemmel latteyi neyin oluşturduğuna dair kesin ve kesin bir kural yoktur, ancak çoğu barista genel 2:1 kahveden buharda pişirilmiş süte kuralını izler. Latte sütün yapılma şekli, espresso, sıcak süt ve köpük için lattenizin genel oranının 1:1:1 gibi görünmesine neden olmalıdır. İçeceğiniz koyulaştığında latte’nin üzerinde yaklaşık bir parmak genişliğinde süt köpüğü kalmalıdır.

Latte Ve Caffè Latte Arasındaki Fark Nedir?

Hiçbir not farkı yok. Bir caffè latte’de genellikle latte’den daha fazla buharda pişirilmiş süt bulunur, ancak farklı baristaların farklı içecekler hazırlama şekli arasındaki fark, çok benzer bir kahve alacağınız anlamına gelir. Menüde hem caffè latte hem de latte varsa, caffè latte’nin daha hafif ve daha sütlü olmasını bekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir