SocGen Bu Olana Kadar Altın Tutmaktan Vazgeçmiyor: Neden?

Altın fiyatları bu yıl rekor seviyelere ulaştı. Dahası hala bu seviyelere yakın ve düşüşe karşı direnç gösteriyor. Bazıları düşüş beklese de uluslararası bir bankaya göre, yatırımcıların altındaki çekirdek pozisyonlarını korumaları için iyi bir neden var. Bu da ülkeleri ABD dolarından uzaklaşmaya iten jeopolitik belirsizlik.

Société Générale, altın için %5’lik pozisyonunu koruyor!

Çarşamba günü Fransız Bankası Société Générale, üçüncü çeyrek Çok Varlıklı Portföy Stratejisi’ni yayınladı. Ayrıca, genel emtia riskini azaltsa bile altında %5’lik bir tutumu sürdürdüğünü açıkladı. Güncellenen pozisyonlama, bankanın petrol fiyatları konusundaki endişeleri devam ettiği için daha geniş emtia sepetinde %9’dan %7’ye iki puanlık bir düşüş olduğunu gösteriyor. Analistler, OPEC+ ülkelerinin üretim kesintilerini sürdüremeyeceklerine inandıkları için petrolde düşüş eğiliminde olduklarını söylüyor. Bu bağlamda analistler, şu açıklamayı yapıyor:

OPEC’in, özellikle de Suudi Arabistan’ın, 1985’in sonunda ya da 2014’te olduğu gibi, on yılın en düşük seviyelerinde kaybettiği pazar payını yeniden kazanma isteğine geçme olasılığının arttığını öngörüyoruz. Açık bir şekilde petrolde düşüş eğilimindeyiz ve bu da yatırım profilinde çok ihtiyatlı olunmasını engellemeli.

ABD seçimleri öncesinde altın varlıklarımızı değiştirmiyoruz!”

Bu arada SocGen, Kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde altın varlıklarını değiştirmeyi düşünmediğini söylüyor. Analistler, “Rusya Merkez Bankası’nın USD varlıklarını belirsiz bir süre için dondurma kararı, küresel güney merkez bankalarının rezervlerini korumak için uzun yıllar boyunca altın satın almalarını zorunlu kılacaktır. ABD seçimleri öncesinde, ağırlığımızı altında tutuyoruz” diyor. Analistler, fiyatlar 2.350 doların altında konsolide olsa bile altının yükseliş trendinin yakın zamanda düzelmesini beklemiyor. Bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyorlar:

Altın yılın ilk bölümünde en çok getiri sağlayan varlıklardan biri oldu ve Japonya ile ABD hisse senetleri arasında yer aldı. Aşırı alım, enflasyon yapışkanlığı, genişleyen kamu açıkları, jeopolitik ve merkez bankaları/parasal otoriteler tarafından çeşitlendirme metale ilişkin uzun süredir koruduğumuz yükseliş görüşümüzü destekliyor.

Bankanın portföyünde bazı değişiklikler yaptı, neden?

SocGen’in daha geniş emtia piyasasının notunu düşürmesi, nakdini serbest bırakmaya ve şirket tahvillerine olan maruziyetini artırmaya çalıştığı sırada geldi. Banka, emtiadaki değişimiyle birlikte nakit varlıklarını da ikinci çeyrekte %14’ten %10’a düşürdü. Bu arada, resesyon korkularının azalmasıyla banka özel kredi riskini %15’ten %21’e yükseltti. Bu ayarlamalara rağmen banka, yılın başından bu yana sürdürdüğü genel duruşunu koruduğunu söylüyor. Bu bağlamda analistler, şu hususların altını çiziyor:

MAP, iyi performans gösteren varlıkları (Japonya hisse senetleri, altın, ABD hisse senetleri; toplamda portföyün yaklaşık %40’ı) doğru bir şekilde tutarken, kötü performans gösteren varlıklara (devlet tahvilleri ve enflasyon; toplamda portföyün sadece %15’i) düşük ağırlık vermiştir. Bu, genel olarak istikrarlı bir dağılım olmuştur. Son 12 ayda, denge tahvillerden hisse senetlerine kaydıkça, portföyü ayarladık ancak temelde değiştirmedik. Bunun nedeni, aynı piyasa bölümünde kalmış olmamız. Hala aynı sırada olduğumuza inanıyoruz ve buna bağlı olarak dengeli bir dağılım sürdürüyoruz.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere ABD enflasyonu soğumaya başladı. Bununla birlikte, Federal Reserve faiz oranlarını düşürme konusunda temkinli duruşunu sürdürüyor. Analistler, Fed’in faiz oranlarını düşürene kadar portföyde önemli bir değişiklik görmeyi beklemediklerini söylüyor. Ayrıca, ABD ekonomisinin dirençli gücü göz önüne alındığında, Fed’in 2025 yılına kadar faiz oranlarını düşürmeye başlamayabileceğini belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir